Kaip iškepti jautienos antrekotą?

18 / 05 / 2020

 Antrekotą sudaro stori riebalų sluoksniai jo pakraščiukuose, kurie suteikia mėsytei aromatą, skonį ir minkštumą, privalomi. Jokiais būdais jų nenupjaustykite. 300 g mėsytės užteks vienam išalkusiam arba dviems ne tokiems alkaniems valgytojams.

 Antrakotą, kaip ir kitus jautienos pjausnius -  prieš marnuojant reikia palaikyti kambario temperatūroje apie pusvalandį. Tuomet apvolioti lašelyje aliejaus, sugrūstuose pipiruose, uždengti česnakais, keliomis dašio ar rozmarino šakelėmis. Dar galima pridėti kelias citrinos žieveles ir prie šono priglausti pora lauro lapų. Mėsai šiame patale marinuoti reikėtų bent pusvalandžio, žinoma, marinato aromatas įsigers labiau, jei mėsą marinuotis paliksite visai valandai. Druska dedama prieš pat kepimą.

 Kadangi antrekotas turi daugiau riebalų nei kiti kepsniai, jį net geriau ruošti sunkioje špižinėje keptuvėje, o ne kepsninėje. Kepsninėje iš antrekoto išbėga riebalai, dėl to nukenčia didkepsnio skonis. Be to, išbėgę riebalai gali sukelti rimtą liepsną ir kepsnį apdeginti, o štai špižinėje keptuvėje antrekotas tuose riebaluose spirga. Kaip supratote keptuvę su aliejumi turėsite įkaitinti itin gerai - kol pasirodys dūmelis. Ir tik dabar laikas druskinti: 300 g antrekotui reikės 2/3 arbatinio šaukštelio druskos! Gal dar šiek tiek pipirų. O tada, kai antrekotas padruskintas ir gerai papipirintas, belieka jį guldyti į keptuvę, apie tris minutes nejudinti, tada apversti dar trims minutėms kepti.

 Išėmę didkepsnį iš keptuvės, leiskite jam pailsėti ant medinės lentelės, užkloję folija, ir penkias minutes nepjaukite. Tokiu būdu sultys pasiskirstys po visą didkepsnį ir, kai ateis laikas jį pjaustyti, iš jo nepabėgs.

Jautienos antrekotui reikės:

Apie 300 g jautienos antrekoto be kaulo
3 dašio arba rozmarino šakelių
1 arbatinio šaukštelio šviežiai grūstų raudonųjų pipirų
1/2 arbatinio šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų (galite ir daugiau, jei mėgstate)
2 lauro lapelių
4-5 citrinos žievelės juostelių
1 su puse valgomojo šaukšto neutralaus skonio aliejaus (pvz.: alyvuogių, vynuogių kauliukų)
4 česnako skiltelių
2/3 arbatinio šaukštelio druskos
1 valgomojo šaukšto sviesto